Αναρωτηθήκατε ποτέ από πού προέρχεται αυτή η μυρωδιά του νέου αυτοκινήτου;

Η αδιαμφισβήτητη μυρωδιά ενός νέου αυτοκινήτου – ένα μείγμα φρέσκου πλαστικού, μπογιάς και ταπετσαρίας – μπορεί να συνδέεται με ένα τοξικό κοκτέιλ επιβλαβών χημικών ουσιών, ωθώντας τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες να προσπαθήσουν να μειώσουν τη μυρωδιά. Η ώθησή τους για μείωση των συγκεντρώσεων των αναθυμιάσεων στην καμπίνα θα μπορούσε να προκαλέσει παρόμοια δράση από τους αντιπάλους των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

VOCs

Η μυρωδιά του νέου αυτοκινήτου αρωματικα αυτοκινητου προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από χημικές ουσίες γνωστές ως πτητικές οργανικές ενώσεις ή VOCs. Αυτά ξεπλένονται από κόλλες, χρώματα, βινύλια και πλαστικά στο χώρο επιβατών. Είναι γνωστό ότι προκαλούν πονοκεφάλους, πονόλαιμο, ναυτία και υπνηλία και η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Το να κάθονται σε ένα νέο αυτοκίνητο μπορεί να εκθέσει τους αναβάτες σε τοξικές εκπομπές αρκετές φορές πάνω από τα όρια ασφαλείας. Το πρόβλημα τείνει να εξαφανιστεί μετά από περίπου έξι μήνες.

Οδηγίες αντιστοίχισης για σπίτια

Νωρίτερα φέτος, οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες συμφώνησαν να μειώσουν τα επίπεδα καμπίνας 13 από τις ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων πιθανών καρκινογόνων παραγόντων όπως το στυρένιο και η φορμαλδεΰδη, ώστε να ταιριάζουν με τις οδηγίες για την ποιότητα του αέρα στα σπίτια. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι αυτοκινητοβιομηχανίες υιοθετούν κυβερνητικές κατευθυντήριες γραμμές για το θέμα.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανονισμούς για τις περισσότερες VOC

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ δεν θέτει κατευθυντήριες γραμμές για πτητικές οργανικές ενώσεις σε μη βιομηχανικά περιβάλλοντα. Η φορμαλδεΰδη, ωστόσο, μια από τις δυνητικά καρκινογόνες ουσίες που υπάρχουν στα νέα αυτοκίνητα, ελέγχεται από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

USA Today 26 Σεπτεμβρίου 2005

Σχόλιο του Δρ. Mercola: Έχω συζητήσει τα VOC πριν σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο– μπορούν να εκπέμπονται από πολλά αντικείμενα που βρίσκονται για το σπίτι και το περιβάλλον σας, όπως:

Διαλύτες
Βαφές
Προμήθειες για χόμπι
Κόλλες δαπέδου
Προιόντα καθαρισμού
Γυαλίσματα
Αποσμητικά δωματίου
Εντοιχισμένο χαλί